Ons team van specialisten

Sportartsen van SMA Aalsmeer

Zilla Fokke - Sportarts bij SMA Aalsmeer

Zilla Fokke

Sportarts
Mijn sportachtergrond is zeilen, hiermee ik heb deelgenomen aan nationale en internationale wedstrijden.

Aan de VU in Amsterdam heb ik mijn opleiding tot basisarts gedaan. In 2005 heb ik mijn specialisatie tot sportarts afgerond en sinds 2007 ben ik werkzaam bij het SMA Aalsmeer (Sport Medisch Advies Centrum Aalsmeer).

Al tijdens mijn opleiding tot sportarts heb ik veel verschillende nationale en internationale sportploegen en evenementen als arts begeleid. Zoals World cup wedstrijden/toernooien van het Nederlands Heren Handbalteam, Nederlands Damesteam Waterpolo, Triatlon van Almere en diverse (auto)rally-wedstrijden.  Verder ben ik langere tijd als sportarts werkzaam geweest bij het nationale vrouwenvoetbalelftal en als clubarts bij de betaald voetbal organisaties van bij VVV Venlo en FC Volendam.

Dagelijks werken met mensen die proberen optimaal te presteren blijft voor mij het mooie van sportarts zijn. Voor veel sporters is dat meestal meteen duidelijk als ze een marathon of andere sport prestatie willen ( gaan) doen. Voor niet sporters (bijvoorbeeld patiënten na een hartinfarct, een operatie of na chemotherapie) is dat minder duidelijk. Maar wellicht nog belangrijker. Als iemand na een ingrijpende gebeurtenis weer een trap op kan lopen, de hond kan uitlaten of met z’n (klein)kinderen iets kan doen, is dat een grote verbetering van iemands dagelijks leven. Ook hierbij kan ik als sportarts een bijdrage leveren.

Per 12-2-2022 ben ik duiker arts MED level-1. Dit is een door de European Committee for Hyperbaric Medicine (ECHM) en de  European Diving Technology Committee (EDTC) opgestelde Europese richtlijn waaraan artsen die duikers keuren moeten voldoen.

Liesberth Lim - Sportarts - SMA

Liesbeth Lim

Sportarts

‘Musici en dansers hebben nu andere soorten blessures’

Een interview met sportarts dr. Liesbeth Lim over haar werk bij het Medisch Centrum voor Dansers & Musici (MCDM)

Hoe vergaat het artsen op de werkvloer in tijden van covid-19? Vandaag de belevenissen van sportarts Liesbeth Lim, die tijdens corona misschien minder blessures door overbelasting bij musici en dansers ziet, maar wel weer diverse andere klachten. Die zijn dan bijvoorbeeld ontstaan door dansen op straat of een andere slechte ondergrond, of doordat ze in hun woonkamer repeteren en zich stoten of doordat ze met nieuwe technieken experimenteren.

‘Ik ben sportarts en werk naast het SMA Aalsmeer (SportMedisch Adviescentrum Aalsmeer), drie dagen in de week voor het Medisch Centrum voor Dansers & Musici (MCDM). Samen met twee revalidatieartsen heb ik oktober 2018 het stokje overgenomen van orthopedisch chirurg en oprichter Boni Rietveld. Ik zie dat patiënten sinds de lockdowns andere dingen zijn gaan doen dan ze gewend waren. Ik ken een musicus die tijdens het mooie weer van de eerste lockdown veel was gaan snoeien. Hij ontwikkelde een trigger finger. Voor een musicus is dat heel belemmerend. Mijn werk in het ziekenhuis is grotendeels doorgegaan. Soms ging dat via teleconsulten. Onder musici zijn relatief veel ouderen die niet naar onze poli durven te komen. Sommigen van hen reizen met het openbaar vervoer. Soms gaf ik dansers op afstand wat adviezen. Ze konden tijdens de eerste lockdown ook niet naar de fysiotherapeut. Op basis van hun verhalen kon ik een vermoedelijke diagnose stellen. Ze vonden het fijn dat er naar hun verhaal werd geluisterd en dat ik een inschatting deed van de ernst van de klachten.

Praktijklessen zijn aan sommige opleidingen weer van start gegaan, maar de lessen zijn vaak korter omdat de groepen worden gesplitst. Soms worden lessen buiten gegeven. Maar daar is het koud – niet lekker voor de spieren – en hebben de dansers geen goede ondergrond. Dan kunnen ze niet alles repeteren. Vooral moderne dans met vloerwerk is buiten moeilijk. Een probleem met buiten dansen is het schoeisel. Ik heb een danseres in behandeling die op straat ging dansen en enkel- en voetklachten heeft gekregen. Thuis doen de dansers wel een warming up, maar kunnen ze niet voluit dansen. Ze kunnen wel oefeningen ‘op de plaats’ doen, zoals aan de balletbarre – de houten leuning – maar niet ‘naar het midden’ zoals ze gewend zijn en een hele danschoreografie uitvoeren. Ze worden beperkt in hun passie. Soms zie ik mensen die blessures oplopen doordat ze zich bij het oefenen in hun huis hebben gestoten aan hun eettafel of zo.

Sinds er geen voorstellingen meer zijn, komen blessures door overbelasting misschien minder voor. Sommige blessures gaan over omdat musici meer rust krijgen. Maar nu ze geen optredens hebben, gaan artiesten thuis andere dingen proberen en krijgen ze daardoor weer een ander soort overbelasting. Ik behandel een musicus die op de basgitaar een nieuwe techniek ging oefenen, waardoor zijn duim overbelast is geraakt. Nu repetities en optredens zijn weggevallen, hebben ze de tijd voor experimenten en ook om heel lang achter elkaar te oefenen.

Artiesten lijden vooral onder het gemis aan interactie met het publiek. Muziek en dans zijn vormen van communicatie, ze willen een verhaal vertellen, een beleving meegeven. Dat vertaalt zich mentaal, muziek en dans uitvoeren is een deel van hun identiteit. En het mentale kan je ook bij fysieke aandoeningen niet negeren. Hoe iemand pijn ervaart, hangt af van de mentale staat en het welbevinden. Ik vraag vaak hoe hun muziek- en dansleven eruit ziet, wat hun dagprogramma is. Ik probeer de klacht altijd in de context van hun artistieke leven te zien. Ze zijn verdrietig omdat ze zo weinig contact hebben. En docenten hebben dat ook minder met hun leerlingen. Sommigen zijn wel behendig met ICT voor onlinelessen, anderen niet. Dat is vaak een grote verandering in hun leven. Docenten kunnen technieken niet meer goed voordoen of aanwijzingen geven. Soms krijgen ze schouderklachten door een slechte werkplek thuis of doordat ze verkeerde houdingen aannemen voor de webcam.

Een deel van de musici is ander werk gaan zoeken. Sommigen laten zich omscholen tot testafnemers. Ik houd mijn hart vast voor wat er gebeurt als dansers en musici straks weer normaal kunnen gaan repeteren. Ze gaan misschien twee keer zo hard aan de slag om hun lichaam weer op het oude niveau te laten functioneren en omdat ze te enthousiast aan de slag gaan. Juist nu heeft HMC besloten het MCDM in mei te sluiten omdat het niet meer in het ziekenhuisprofiel past. Gelukkig kan ik met het MCDM een doorstart maken bij SportMedisch Adviescentrum Aalsmeer. Juist in deze tijd is het heel belangrijk dat er een centrum is waar dansers en musici met klachten naartoe kunnen gaan.’

Floor Kappelhoff - Sportarts bij SMA Aalsmeer

Floor Kappelhoff

Sportarts

Werkzaam bij SMA Aalsmeer (locatie Hoofddorp)

Sinds 2012 ben ik sportarts bij Rugby Nederland. Daarnaast werk ik bij de Koninklijke Nederlandse roeibond. Tot 2017 was ik werkzaam als teamarts van het Nederlands voetbal elftal onder 19 jaar. Voor deze sporten is het van belang om kennis te hebben van inspanningsdiagnostiek en van het bewegingsapparaat. Bij het bewegingsapparaat liggen mijn interesses zowel bij de overbelasting blessures als bij de meer acute blessures. De combinatie van topsport en amateursport maakt mijn werk leuk en divers.

Heb jij sportmedisch advies nodig?

Neem dan contact met ons op! Bel voor het maken van een afspraak 0297-230960.