Omdat u corona (COVID-19) heeft gehad en naar ons bent verwezen voor revalidatie, willen we u graag informeren. Sinds februari 2020 zijn er in Nederland een groot aantal mensen ziek geworden.

De oorzaak hiervan bleek het coronavirus SARS CoV-2 (severe acute respiratory syndrome-coronavirus-2) te zijn. Dit is het virus dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. In de volksmond wordt de ziekte ook gewoon corona genoemd. Maar eigenlijk is dit dus de naam van de groep waartoe het virus behoort.

Dit coronavirus heeft voor veel opschudding gezorgd in de wereld. De klachten die mensen hebben kunnen heel uitgebreid zijn, maar er zijn ook mensen die er weinig last van blijken te hebben. De klachten zijn dus niet bij iedereen hetzelfde. De arts zal u vragen naar uw klachten. Hoeveel last mensen van dit virus (coronavirus SARS CoV-2) en deze ziekte (COVID-19) hebben is dus heel persoonlijk. Het is een nieuw virus met een nieuw ziektebeeld. Hierdoor is nog niet alles erover bekend. Zeker in de eerste periode (februari-april 2020) was er nog weinig bekend en is Nederland verrast door de heftigheid die dit ziektebeeld kan geven. Later bleek ook het herstel niet te gaan zoals we van andere virussen gewend zijn. Het blijkt dat veel mensen lang (meer dan 3 maanden) last houden van klachten, waarbij met name vermoeidheid het vaakst wordt genoemd.

Dit is waarschijnlijk ook de reden dat u nu bij ons gekomen bent.

Het SMA Aalsmeer (Sportmedisch adviescentrum Aalsmeer) werkt samen met PACA (Paramedisch adviescentrum Aalsmeer) en fysiotherapiepraktijk Dekker (Amstelveen). Door deze samenwerking is er veel kennis opgedaan met de revalidatie van patiënten met COVID-19. We hebben regelmatig overleg over de effecten van de trainingen en de mogelijkheden om deze te verbeteren.

Om een goed beeld van u te krijgen adviseren wij voorafgaand aan de revalidatie een meting van uw belastbaarheid te laten doen. Deze meting wordt door de sportarts (medisch specialist) gedaan.

Dit is een uitgebreide test om te meten waar u op dit moment staat.

Klachten en tips na COVID-19

Gewicht en voeding

Veel mensen zijn afgevallen tijdens de eerste ziekteweken. Bij een deel van deze mensen werd dat veroorzaakt door de vermindering van reuk en smaak, bij anderen door de benauwdheid, langdurig in bed liggen of in het ziekenhuis opgenomen te zijn geweest. De meerderheid van de Nederlanders kan prima een paar kilo’s missen. Alleen op het moment dat het lichaam moet herstellen en vechten om je beter te maken, heb je de energie juist nodig. Dus het is belangrijk dat je goed op de voeding let.

Tijdens het herstel, de revalidatie is het belangrijk om gezond te eten. Omdat je waarschijnlijk ook veel spiermassa bent kwijtgeraakt is het goed om eiwitrijke producten te eten na inspanning. Eet daarnaast voldoende fruit en groenten om de vitaminen, vezels en mineralen aan te vullen.

Vermoeidheid

Dit is een veel gehoorde klacht van mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt. Een deel van deze mensen was voor de corona ook al niet erg actief/fit maar ook mensen die zeer fit waren en veel deden voordat ze ziek werden, geven aan (nog) niet terug te zijn op hun oude fitheid. Er worden veel mogelijke en verschillende oorzaken aangegeven. Een goede verklaring hiervoor is er op dit moment nog niet.

Herstel/Revalidatie

Tijdens het herstel, de revalidatie, proberen we de fitheid weer op te bouwen.

Onder begeleiding

Een aantal mensen doet dit onder begeleiding van een fysiotherapeut. Zeker nu de sportscholen dicht zijn, is het voor mensen moeilijk (nog moeilijker) om dit zelf te doen. De grenzen waar en hoe worden met een inspanningstest gemeten.
Daarnaast moeten ze thuis zelf ook aan hun herstel werken.

Thuis aan het herstel werken

De meeste mensen geven aan dat ze thuis al proberen steeds meer te doen. Sommige mensen kunnen alweer bijna alle dagelijkse dingen zelf doen, anderen hebben nog moeite met traplopen of rustig wandelen.

Wat veel mensen aangeven is dat ze niet goed aanvoelen wat ze wel en niet kunnen. Dat het de ene dag beter gaat dan de andere en dat ze, als ze een dag veel gedaan hebben, de avond of dag erna “helemaal op” zijn. De reactie hierop wisselt van persoon tot persoon. Sommige mensen worden bang hiervan en durven niet meer te belasten. Anderen worden boos en gaan juist keihard proberen door te gaan. Als je dit leest, snap je dat beide manieren niet goed zijn voor het herstel.

Om de mensen te leren hun eigen gevoel weer te (her)kennen; meten we (met een uitgebreide inspanningstest) waar hun lichaam op dit moment is. Met deze waarden kun je dan verantwoord aan je herstel gaan werken. Niet te laag en niet te hoog voor hoe je nu bent.

Inspanningstest

Hier is discussie over omdat mensen bang zijn dat je door een inspanningstest juist zo erg moe wordt. De test die we doen voor de coronarevalidatie doen we tot het niveau wat je nodig hebt om goed te herstellen. We meten deze waarden en daar ga je mee revalideren. De waarden die we meten zijn voor het herstel thuis (ook) belangrijk. Deze waarden geven namelijk aan hoe fit (of onfit) je op dit moment bent. Als je dan gaat bewegen/trainen, adviseren we je om te belasten op de gemeten waarden. Wat we, na bijna een jaar meten, zien is dat voor de meeste mensen deze waarden lager liggen dan wat ze zelf nu thuis al aan het proberen zijn. Dit is belangrijk omdat als je te zwaar belast, je je lichaam niet de kans geeft te herstellen.

Voor de mensen die bang zijn geworden te veel te doen is dit een goed handvat om vertrouwen op te bouwen dat ze goed bezig zijn.

Vandaar dat wij het belangrijk vinden om deze waarden te meten.

Start COVID-19 revalidatie!

Maak een afspraak bij SMA Aalsmeer om uw COVID-19 (corona) revalidatie te starten.

Deze test kan alleen in Aalsmeer.